top of page
The village of Wadi Rum with Jebel Rum m

ימי טיפוס מודרכים בואדי ראם בירדן- מידע כללי:

טיפוס מודרך של מסלולי "מולטי פיץ' "קלאסיים" בואדי ראם הוא אתגר שמתאים למטפסים ומטפסות בכל הרמות המעוניינים לטעום מעולם הטיפוס המסורתי (Trad) על "קירות גדולים" (Big Wall Climbing) בצורה בטוחה ומהנה.

טיפוס מודרך אינו מחייב ניסיון קודם בטיפוס מסוג זה.

מהן הדרישות הטכניות ממי שמגיע לטפס באופן מודרך בואדי ראם?

ואדי ראם בירדן הוא מאתרי הטיפוס ה"הרפתקני" (Adventure Climbing) המיוחדים בעולם.

האתר שמתפרש על שטח של כ-700 קמ"ר הוכרז שמורת טבע בקיץ 2011 במטרה לשמור על הטבע הנדיר שבו, להסדיר את התיירות הרבה במקום ולפקח על פעילויות ציד בלתי חוקי.

 

אזור ואדי ראם, שקיבל את הכינוי "עמק הירח", מורכב מהרים, צוקים ותצורות צוקי חול עצומים ומושך אליו תיירים רבים לכל אורך השנה. במרכז הואדי הרחב (הוא ואדי ראם) נמצא הכפר הבדואי ראם (Rum), שרבים מתושביו מתפרנסים היום באופן בלעדי מתיירות.

הטיפוס בואדי ראם הוא ברובו הגדול בסגנון מסורתי (Trad Climbing) על מסלולים ארוכים (עד כ-600 מטרים וכ-30 פיצ'ים!), מורכבים ובעלי אופי מחייב מאוד (סלע רך, עגינות ותחנות מורכבות, איתור מסלול עליה וירידה שאינה טריוויאלית...).

 

טיפוס עצמאי בואדי ראם, בעיקר על המסלולים הגדולים מצריך קשת מיומנויות רחבה מעולם הטיפוס האלפיני והיכרות טובה עם האתר ויעדי הטיפוס.

מטפסי ספורט שאינם "אלפיניסטים" או חסרי ידע ב"טראד" יהיו מוגבלים מאוד באפשרויות הטיפוס כאן (את מספר המסלולים המבולטים בראם אפשר לספור על יד אחת, וגם הם אינם בעלי אופי ספורטיבי נוח).

 

טיפוס מסלולים ארוכים באופן מודרך מבטיח התנסות בטוחה ומהנה, תוך ניצול זמן מיטבי.

אלעד על זיגורט.jpg

כאמור, כל מטפס/ת בכל רמה יכול/ה ליהנות מהטיפוס בואדי, וניסיון קודם או רמת סף אינם תנאי להרשמה לימי טיפוס בוואדי ראם.

יחד עם זאת, רמת טיפוס ממוצעת של 5.9 (6a בדירוג המקובל בישראל) תפתח בפני המטפסים/ות כאן מגוון מסלולים "קלאסיים" רחב ומגוון, ונחשבת בעיני רבים למינימום הנדרש על מנת ליהנות מהקלאסיקות של הואדי!

מטפסים/ות חזקים/ות יותר יוכלו לאתגר את עצמם/ן על מסלולים קשים ומחייבים אף יותר כאשר השמים הם הגבול! (יש בוואדי מסלולים עד דירוג 8b+ ועד לאורך של 580 מ' וכ-30 פיצ'ים)

איך נראה יום טיפוס מודרך בואדי?

טיפוס מודרך בואדי ראם הוא תמיד ביחס הדרכה קטן מאוד (יחס מקסימלי של 1:3), ולכן אופי היום, לוח הזמנים ובחירת המסלולים נעשים תמיד בהתאמה אישית ובהתחשב בעונה ובדרישות ורמת המטפסים/ות.

 

בטיפוס מסלולים הקרובים לכפר ראם, נלון בבית הארחה בכפר שממנו נצא בבוקר ואליו נחזור בסוף יום הטיפוס.

לרוב, נתחיל את היום מוקדם בבוקר ונמשיך עד סוף היום, כאשר שעת ההתחלה והסיום, וכמובן אינטנסיביות היום משתנים בהתאם ליעדי הטיפוס.

בטיפוס מסלולים מרוחקים יותר, יתכן ונבחר ללון במחנה אירוח בדואי מסורתי במדבר או בשטח בתנאי קמפינג מלאים (בתאום והסכמה מצד המטפסים/ות ובהתאם לעונה).

מה צריך להביא?

 

כל ציוד הטיפוס מסופק על ידינו ואין חובה להביא שום פריט ציוד.

מטפסים/ות מנוסים/ות לרוב מעדיפים להביא איתם/ן ציוד אישי הכולל רתמת טיפוס, נעלי טיפוס נוחות, קסדה ושק מגנזיום.

רשימת ציוד מפורטת ניתן למצוא כאן.

מה אוכלים ביום טיפוס על מסלול ארוך?

אוכל במשך היום יכלול, לרוב, ארוחת בוקר קלה בתחילת היום (עם הרבה קפה ותה!) וארוחת ערב גדולה יותר בסופו, כשבמשך היום, בזמן הטיפוס, נעדיף מזון המספק אנרגיה זמינה לטווח קצר (חטיפי אנרגיה, פירות יבשים ואגוזים, חלווה וכיו"ב) ונמנע מארוחה גדולה הן משיקולי התאמת תזונה לפעילות והן משיקולי זמן.

אילוצי תזונה, העדפות ו(כמובן) אלרגיות תמיד יילקחו בחשבון ע"י המארח שלנו בוואדי.

מהו אופי המסלולים

וכמה זמן יום כזה לוקח?

מסלולים קצרים ובעלי אופי פחות מחייב (עד דירוג III* ) אורכים כ-4-7 שעות, ולרוב לא מחייבים סחיבת ציוד (או תיק) על הגב בזמן הטיפוס. במסלולים כאלה יש פחות חשיבות להתחלה מוקדמת ותנועה מהירה ויעילה במשך היום ולכן טיפוס מסלולים בדירוג זה מתאים למטפסים בעלי נסיון מועט או ללא ניסיון במולטי פיץ' ואלפיניזם.

טיפוס מסלולים ארוכים ומחייבים יותר (דירוג IV עד V-*) תמיד יתחיל מוקדם ויסתיים מאוחר, והוא מחייב ניסיון בטיפוס מולטי פיץ'. מסלולים בדירוג IV ומעלה הם ביחס הדרכה מקסימלי של 1:2.

מסלולים בדירוג V (*) ומעלה מחייבים ניסיון משמעותי בטיפוס מולטי פיץ' ורמת סף. טיפוס מסלולים בדירוג זה יחייב "התחלה אלפינית" (לפנות בוקר) ויסתיים מאוחר מאוד, או ביום שלמחרת. מסלולים בדירוג V/+ הנם ביחס הדרכה מקסימלי של 1:2.

הדרכת מסלולים בדירוג VI ומעלה היא ביחס מקסימלי של 1:1 וההרשמה תעשה בתיאום ותחייב היכרות מראש עם המטפס/ת.

(* ראה סעיף דירוגי מחויבות בואדי)

מה זה מסלול מחייב?

מלבד דרוג הקושי המוכר לנו כבר מיומינו הראשון כמטפסים, נהוג לדרג מסלולי טיפוס ארוכים (מולטי-פיצ'ים ומסלולים בעלי אופי אלפיני) גם בדרוג מחויבות או אורך.

דרוג זה לוקח בחשבון כלל את הקושי הטכני אלא מתייחס אל גורמים אחרים שבאים לידי ביטוי במסלול בעל אופי אלפיני, ובהכרח משפיעים על תכנון וזמן הטיפוס. גורמים כאלה כוללים את אורך המסלול, אורך וקושי הגישה אל המסלול, קושי, מורכבות ואורך הירידה מהמסלול, איכות הסלע, העגינות (במסלול טראד) והתחנות, מורכבות מציאת המסלול (route-finding) לכל אורכו וכיו"ב.

דרוג המחויבות מצוין (לרוב) במדריך בספרה רומית (על סולם של בין I ל-VIII) לפני דרוג הקושי הטכני, וכאמור -אין ביניהם קשר בהכרח (סינגל פיץ' ספורטיבי מבולט בדירוג 8c יהיה בדרוג מחויבות I, ומסלול ארוך על רכס הררי שמקטע הטיפוס הקשה ביותר בו אינו עולה על 5a, יכול להיות בדרוג מחויבות VI)!

Wadi Rum video.png

לטעימה קטנה מהואדי

דירוגי מחוייבות בואדי ראם

I : מסלול קצר (עד 3-4 פיצ'ים), בד"כ ישר, ברור, מוגן היטב ועם תחנות טובות וברורות.

הגישה אל המסלול פשוטה, אינה טכנית ואינה ארוכה והירידה ממנו קלה וברורה (גלישות או ברגל).

II : מסלול שאינו ארוך (עד 5-7 פיצ'ים) ויחסית ברור ופשוט למציאה ולירידה. לרוב אינו כולל אתגרים טכניים ומעברים בין מקטעים ושיטות אבטחה שונות.

III: במושגים מודרניים, זה הסטנדרט למסלול באורך חצי יום. מעט ארוך ומעט מורכב יותר ממסלול בדירוג II. עשוי לכלול אתגרים "אלפיניים" (קטעים קצרים לא מאובטחים, טראוורסים, מעברים בין מתארי שטח שונים וכיו"ב) לא ארוכים או מורכבים מידי. הגישה אל המסלול או הירידה ממנו עשויים להיות לא טריוויאלים ומעט מאתגרים יותר מבדירוגים הקודמים.

IV: מסלול באורך יום מלא וארוך. המסלול עצמו לרוב מורכב וארוך וכולל אחד או יותר מהמרכיבים הבאים: גישה ו/או ירידה מהמסלול עשויים להיות טכניים ומורכבים, אורך המסלול עצמו יוצא דופן (מעל עשרה פיצ'ים), מתאר סלע משתנה ("אלפיני" באופיו) המחייב מעברים טכניים ושיטות אבטחה שונות, סלע באיכות משתנה ולעיתים לא מספקת למיקום עגינות, עגינות ותחנות מורכבות וקטעים ארוכים שאינם מוגנים ("ראן-אאוטים"), קו טיפוס לא ישר ולא טריוויאלי שלעיתים אינו מאפשר נסיגה. נטישת מסלול כזה עשויה להיות מורכבת.

V: בעבר היה הדירוג הזה הסטנדרט המוסכם למסלול באורך יום פלוס. מסלול כזה יהיה באורך של לפחות 15 פיצ'ים ובהכרח יכלול יותר מאחד מהמרכיבים בסעיף הקודם, או את כולם, ב"ווליום" גבוה יותר מבדירוג הקודם.

VI: הסטנדרט המודרני למסלול באורך יום פלוס והדירוג הגבוה ביותר של מסלולים בואדי ראם. מבחינת אורך ומורכבות הוא כמו הדירוג הקודם רק יותר גרוע (או יותר טוב, תלוי את מי שואלים...). מעל 20 פיצ'ים בשילוב עם כמה מהמרכיבים בדירוג הקודם.

 

bottom of page